Tolktechnieken en Deontologie: een praktische handleiding voor gesprekstolken

Hoe kan ik mijn geheugen sparen? Hoe neem ik notities? Kan ik overal notities nemen? Wat indien dit niet kan? Hoe train ik dan mijn geheugen? Hoe probeer ik de communicatie in goede banen te leiden en hoe geef ik aan dat ik als tolk tijdig het woord moet krijgen om volledigheid te garanderen? Hoe verbeter ik mijn luistervaardigheid? Wat doe ik als ik een vertaling van het blad moet doen? Wat is de beste strategie? Op deze vragen – en niet alleen deze - krijg je antwoorden in deze praktische handleiding.

De zoektocht naar goed studiemateriaal over tolkethiek en tolktechnieken voor gesprekstolken in het Nederlands leidde niet tot bevredigend resultaat. Relevante boeken van schrijvers als Giles en Jones bleken spijtig genoeg niet vertaald te zijn in het Nederlands. In plaats van Engelstalige teksten te laten vertalen, besloot KTV de auteurs Heidi Salaets en Katalin Balogh (docenten tolkwetenschap en tolktechnieken aan de campus Antwerpen van de KU Leuven en schrijfsters van het handboek Gerechtstolken) te vragen een op maat gemaakt handboek te schrijven dat precies aansluit bij de bestaande behoefte.

KTV, de grootste aanbieder van bijscholingsactiviteiten voor tolken en vertalers in Nederland, voorziet met deze publicatie in de behoefte van Nederlandssprekende gesprekstolken en tolktoetskandidaten aan praktische informatie over deontologie en tolktechnieken.

“De bedoeling van dit boekje is dan ook om de gesprekstolk handvaten aan te reiken voor ‘dagelijks gebruik’: hoe kan ik mijn geheugen sparen? Hoe neem ik notities? Kan ik overal notities nemen? Wat indien dit niet kan? Hoe train ik dan mijn geheugen? Hoe probeer ik - indien nodig - de communicatie in goede banen te leiden en hoe geef ik aan dat ik als tolk tijdig het woord (turn taking) moet krijgen om volledigheid te garanderen? Hoe verbeter ik mijn luistervaardigheid? Wat doe ik als ik een vertaling van het blad moet doen? Wat is de beste strategie? Op deze vragen – en niet alleen deze - krijgen jullie antwoorden in deze praktische handleiding.”

Het doel om een gedegen en praktisch handboek te publiceren is met deze publicatie bereikt.

(Verzendkosten binnen Nederland zijn bij de prijs inbegrepen. Voor buiten Nederland vink je de juiste optie aan in het winkelwagentje.)

  • 19,75 (excl. BTW)

Opties bij deze cursus

  • Ik koop het boek aan de balie: - € 4,10

    (geen verzendkosten)