English pronunciation: becoming an understandable and credible speaker

Deze cursus is gericht op het verbeteren van de uitspraak van het Engels, waardoor zowel verstaanbaarheid als communicatie verbeterd worden. Enige fonetische kennis komt goed van pas, maar is niet noodzakelijk. Deze driedaagse training is geschikt voor tolken, vertalers en andere geïnteresseerden. 

Programma

Voor veel Nederlandse sprekers kan de uitspraak van het Engels voor problemen zorgen. Zo kan een Engelse klank vervangen worden door een Nederlandse klank die daar schijnbaar op lijkt. Schijn bedriegt helaas en de spreker wordt verkeerd begrepen. Een voorbeeld: bet, bed, bat en bad worden vaak alle vier als het Nederlandse bed uitgesproken. Vaak lost de context van een zin het misverstand op, maar het kan voor de Engelstalige luisteraar even duren voor de boodschap begrepen wordt. Daarnaast kan de geloofwaardigheid van de spreker ook een deukje oplopen—denkt u bijvoorbeeld aan de associatie die een zwaar Nederlands accent met zich meebrengt.

In deze cursus behandelen we allerlei interferenties van het Nederlands op de Engelse uitspraak. Het doel is niet per se om een Brits of Amerikaans accent aan te nemen, maar om een goed verstaanbaar en begrijpelijk International English basisaccent te ontwikkelen dat voor de spreker zowel natuurlijk als gemakkelijk aanvoelt. Het hoofddoel is om ervoor te zorgen dat uitspraak geen probleem vormt voor de communicatie. Natuurlijk is er ook voldoende aandacht voor Britse en Amerikaanse uitspraakproblemen voor degenen die al een accent in die richting hebben, en die dat willen verbeteren.


Tijdens de eerste sessie beginnen we onder andere met de uitspraak en klemtonen van (lastige) alledaagse woorden, lastige klinkerklanken, en medeklinkerklanken. Hierbij maken we gebruik van de Nederlandse en Engelse fonetiek; zo kunnen we precies zien hoe een klank ‘fout’ klinkt, en hoe deze ‘goed’ hoort te klinken. We besteden bijzondere aandacht aan de dental fricative, ook bekend als de lastige ‘th’-klank die we in het Nederlands niet hebben. We bouwen de uitspraak stapsgewijs op: we beginnen bij de losse klanken, gaan door met de klanken in een woord, en eindigen met hele zinnen, waarin de klanken door elkaar heen uitgesproken worden.

De tweede sessie begint met een korte terugblik naar sessie 1, zodat de kennis geconsolideerd wordt. We behandelen opnieuw een aantal lastige woorden, maar nu in het bijzonder van minder alledaagse woorden. In deze sessie behandelen we ook snelheid en ritme, pauzes, en intonatie. Intonatie kan ook als problematisch worden ervaren wanneer een Nederlands intonatiepatroon voor het Engels wordt gebruikt. Aan de hand van een tekst luisteren we hoe we dankzij de intonatie meer betekenis aan de uitspraak kunnen geven. 

In de derde sessie zetten we de puntjes op de i. We blijven oefenen met de uitspraak en besteden waar nodig aandacht aan verbeterpunten. Voorafgaand aan deze laatste sessie bereidt u een korte presentatie voor, die u tijdens de sessie voordraagt. Het uitgangspunt is om spontaan over een onderwerp 4 à 5 minuten te spreken. We maken hier de cruciale overgang van theorie naar praktijk—de geleerde klanken moeten nu onderdeel zijn geworden van uw accent. We kunnen wat we willen zeggen immers niet altijd van een papiertje aflezen en aantekeningen over uitspraak maken.

Afhankelijk van de mogelijke uitspraakproblemen die na de eerste opname naar voren komen, kan de inhoud van de sessies natuurlijk nog veranderen.

Na de cursus kunt u nog een nieuwe opname van de eerste tekst insturen, waar de docent u indien nodig nog tips en feedback op geeft. Voor uw eigen beeld is het nuttig om de eerste en tweede opname nogmaals te beluisteren, om zo zelf te horen hoe uw accent en uitspraak verbeterd is.

 

-

Indien de COVID 19-maatregelen dit vereisen, zal de training omgezet worden naar online meetings.

Leesopdracht

Voordat de cursus begint, maakt u een korte opname van een tekst zodat de cursus afgestemd wordt op uw specifieke uitspraakkenmerken. Na deze opname kan de docent ook vaststellen of een Brits, Amerikaans, of Internationaal accent u het beste past. Aan het eind van de cursus maakt u nogmaals een korte opname—zo worden uw vorderingen tussen het begin en het einde van de cursus duidelijk.

Martijn Lemmen deed de bachelor Engelse Taal en Cultuur aan de Universiteit van Leiden. Daarna deed hij daar de MA-opleiding Translation in Theory and Practice, met als specialisatie Legal Translation. Na zijn afstuderen werd hij docent Taalvaardigheid Engels aan dezelfde universiteit, waar hij nu ook bezig is met zijn dissertatie.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie, Culturele competentie
Contacturen
18,00
Voorbereiding
 
Totaal
18,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Lesdag 1 13 nov. 2021 09:30u. - 17:00u.
Lesdag 2 20 nov. 2021 09:30u. - 17:00u.
Lesdag 3 27 nov. 2021 09:30u. - 17:00u.

DAGINDELING

 • Ontvangst en registratie: vanaf 9:00
 • Aanvang: 9:30
 • Pauze: 11:00-11:20
 • Lunch: 12:50-13:45
 • Pauze: 15:15 – 15:30
 • Einde: 17:00

 

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk
Routebeschrijving

 
PRAKTISCHE INFORMATIE
 • Kleine groep
 • Koffie, thee en catering (lunch) bij de prijs inbegrepen.
 • Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM aangaande COVID-19.
 • Ontvangst en registratie vanaf 9:00 uur. De trainingsdagen starten om 9.30 uur en eindigen om 17.00 uur. 
 • Voor informatie over overnachtingsmogelijkheden in Nijkerk klikt u hier.
 • Deelnemers ontvangen voor aanvang eventueel beschikbare digitale bestanden in Mijn KTV. Mocht u het prettig vinden om de bestanden uitgeprint te hebben, dan adviseren wij u deze zelf van tevoren uit printen. Om milieubewuste redenen (papierbesparing) zal KTV de bestanden niet meer uitprinten.
 
PRIJSVOORDEEL
Vanaf uw derde aanmelding voor een trainingsdag binnen één kalenderjaar, krijgt u automatisch 30 euro korting bij elke nieuwe aanmelding. Dit kortingssysteem geldt alleen voor trainingen op locatie, niet online.
Startdatum: 13 nov. 2021
 • PE 18
 • van 09:30 tot 17:00
 • 775,- (excl. BTW)
 • Nijkerk