Notatietechniek: aan de slag met symbolen

Je wilt graag aan de slag met het ontwikkelen van jouw eigen unieke notatietechniek, want je weet dat je door het tekenen van symbolen en figuren veel effectiever informatie kunt onthouden en terughalen. Maar je weet eenvoudigweg niet waar je moet beginnen.... Laat deze training een fijne start voor je zijn om jouw eigen goedwerkende symbolenbibliotheek te ontwikkelen. Een laagdrempelige workshop over het leren tekenen en associeren zodat jij jouw symbolen zelfverzekerd en adequaat kunt integreren in jouw notatietechniek.

Deze training dient ertoe om aan de slag te gaan met symbolen, tekens en figuren. Symbolen, tekens en figuren die voor jou werken en voor jou betekenisvol zijn. Een symbool zegt namelijk vaak veel meer dan een woord en kan ook veel meer omvatten. Bovendien kan een teken of symbool veel sneller genoteerd worden dan een woord. In deze training ontwikkel je een eigen arsenaal aan symbolen die voor jou werken zodat je jouw tolknotities figuurlijker, effectiever en beeldender kan gaan vormgeven.

De trainster neemt je kort mee in hoe jouw brein werkt. Vervolgens ga je rustig de tekendrempel over en ga je ervaren dat je werkelijk ALLES kunt tekenen. Je gaat stap voor stap ontdekken hoe je snel en flexibel kunt associëren en lijnen op papier kan zetten. We maken ook samen de eerste tekenmeters: samen tekenen we de 100 meest voorkomende begrippen 

In deze training leer je niet deverbaliseren en ook geen professionele notatietechniek aan. Daarvoor volg je de driedaagse tolkvaardighedentraining

Leerdoelen

 • De tolk leert creatief denken;
 • De tolk leert flexibel associëren;
 • De tolk kan minimaal 100 veelvoorkomende begrippen tekenen;
 • De tolk heeft een start gemaakt aan zijn/haar persoonlijke en unieke symbolenbibliotheek.

Relevantie

Over de hoeveelheid symbolen die je in je tolknotities gebruikt, zijn de meningen verdeeld. Sommige deskundigen geven slechts enkele tientallen symbolen op om te gebruiken en te studeren (Rozan) en raden aan om er niet teveel te gebruiken. Ze zouden kunnen afleiden van het luisterproces en het analyseproces.

Andere experts raden daarentegen aan om zoveel mogelijk symbolen te gebruiken (Matyssek) omdat die het deverbaliseren bevorderen. Alles wat je hoort (talig) wordt immers omgezet in niet-talige symbolen en dat bevordert het correct en natuurlijk omzetten/tolken naar de andere taal. 

Welke symbolen je gaat gebruiken, moet je zelf beslissen!

Voertaal

Nederlands

Schrijfopdracht

Noteer 50 begrippen die je veel in de praktijk tegenkomt, waarvoor je graag een symbool zou willen ontwikkelen.

Deze begrippen kun je tot uiterlijk één week voorafgaand aan de trainingsdag uploaden in je KTV-account.

Daniëlle van Hierden is zakelijk tekenaar. Complexe informatie terugbrengen tot de kern d.m.v. eenvoudige tekeningen is wat zij het liefste doet. Denk hierbij aan: uitwerking van visie of strategie, instructies, pitches, teamontwikkeling of praatplaten. Deze effectieve manier van communiceren leert ze ook graag aan anderen, zodat mensen elkaar beter en sneller begrijpen. 

LOCATIE

KTV-hoofdkantoor
Meinsstraat 2
3862 AE  Nijkerk

Routebeschrijving

 
PRAKTISCHE INFORMATIE

 • Maximaal 12 deelnemers
 • Ontvangst en registratie vanaf 9:00 uur. Programma start om 9:30 uur en eindigt om 17:00 uur.
 • Deelnemers ontvangen voor aanvang eventueel beschikbare digitale bestanden in Mijn KTV. Mocht je het prettig vinden om de bestanden uitgeprint te hebben, dan adviseren wij je deze zelf van tevoren uit printen. Om milieubewuste redenen (papierbesparing) zal KTV de bestanden niet meer uitprinten.
 • Op de coronanieuwspagina lees je de laatste update van de toepassing van de coronamaatregelen bij KTV.

 

"Deze training is echt heel leuk en leerzaam en kan ik iedereen aanbevelen"

"Super waardevolle training. Met opgedane kennis kun je gelijk aan de slag."

"Deze training was fantastisch!"

"Ik vond de training heel leuk!"

Datum: 22 jun. 2023
 • van 09:30 tot 17:00
 • 240,- (excl. BTW)
 • Nijkerk