Neologismen: nieuwe woorden zijn er altijd (opname)

Sjoemelsoftware: een paar jaar geleden een nieuw woord, maar nu is het al aardig ingeburgerd. Elk jaar komen er duizenden nieuwe woorden bij, maar hoe zien die eruit, blijven ze bestaan en wie gebruikt ze eigenlijk? Door middel van dit webinar gaat u uw kennis over taal en taalverandering vergroten.

Ieder jaar komen er duizenden neologismen, nieuwe woorden bij; in voorgaande jaren bijvoorbeeld brexit, kijksluiter, nepnieuws en toetsenbordterrorist. Veel van die neologismen worden maar kort gebruikt en verdwijnen weer, maar sommige raken snel ingeburgerd en komen in woordenboeken terecht, bijvoorbeeld in het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW; http://anw.ivdnt.org/search, een onlinewoordenboek van modern Nederlands). Hoe zien nieuwe woorden eruit, wat betekenen ze en wie gebruikt ze eigenlijk?

Wat is verstoptimisme, wie mag zich loopbaancoach noemen en wat doe je als je twilliciteert? In dit webinar over neologismen, nieuwe woorden, leer je nieuwe woorden herkennen én gebruiken. Deelnemers leren hoe nieuwe woorden gevormd worden, of neologismen blijvertjes zijn of beperkt houdbaar en, voor tolken en vertalers interessant, welke neologismen geschikt zijn voor welke situatie en welke nieuwe woorden al genoeg bekend zijn om ze in vertalingen of gesprekken te gebruiken.

Dit webinar bestaat uit een online hoorcollege waarin ook twee opdrachten worden uitgewerkt: een opdracht nieuwe woorden herkennen en beoordelen en een opdracht themawoordenboekje (bv. nieuwe politieke woorden, nieuwe socialmediawoorden, nieuwe modewoorden, etc.).

Leesopdracht voorafgaand aan het webinar:

  • Fragment uit: Allan Metcalf: Predicting New Words, The secrets of their success

 

Tijdens het webinar wordt gebruikgemaakt van de website: Algemeen Nederlands Woordenboek: http://anw.ivdnt.org/search

Vivien Waszink

Vivien Waszink is taalkundig onderzoeker op het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT). Vivien studeerde ooit af op de betekenis van het woord leuk, werkt mee aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) en doet onderzoek naar woordvorming. Verder vertelt en schrijft Vivien graag over nieuwe woorden, jongerentaal en hiphoptaal.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie, Vertaalcompetentie, Tolkcompetentie, Culturele competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Details van deze opname:

U ontvangt na aankoop van de opname een link waarmee u gedurende 7 dagen de opname kunt openen en afspelen.

Duur: 1 uur en 56minuten
Beschikbaarheid: 7 dagen na aankoop
Documentatie: PowerPoint/handout in PDF
Certificaat van deelname: ja, per e-mail

Hoe werkt het?

Om een opname te bekijken, heeft u een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) nodig. 
Bij opnames is het beeld van de spreker niet zichtbaar, alleen de presentatie. U ontvangt deze presentatie ook per e-mail als handout, zodat u desgewenst aantekeningen kunt maken.


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor opnames en webinars.

"Ik heb heel veel nieuwe woorden geleerd en gezien dat ook het Nederlands - in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht - een flexibele en speelse taal is die ruimte voor nieuwe woorden biedt. Ook heb ik meer inzicht gekregen in het werk van de lexicograaf. Tot slot zijn er interessante webkoppelingen genoemd."

"Ik kan veel dingen gebruiken die ik mee heb gekregen van dit webinar. De presentator heeft veel voorbeelden gegeven van de veel gebruikte nieuw gevormde woorden of leenwoorden en uitgelegd wat de betekenis hiervan is en het verhaal achter deze betekenis. Ik ken nu dus de betekenis van veel woorden die ik voorheen niet wist."

"Tijdens het tolken komen er regelmatig nieuwe woorden voor, het is dan handig om te weten waar ze vandaan komen en hoe ze gevormd zijn. Veel woorden worden samengesteld uit Engelse woorden, het is fijn te weten hoe je ze moet schrijven. De taal is aan verandering onderhevig. Het is altijd goed om op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen."

"Het was erg interessant om meer te weten te komen over het ontstaan en gebruik van nieuwe woorden. Zeker bij bepaalde tolk situaties krijg je ook weleens te maken met het gebruik van nieuwe woorden. Dan is deze kennis wel handig om als achtergrond te hebben van hoe dingen ontstaan of waar het vandaan kan komen."

"Voor de uitoefening van mijn beroep is het goed om te weten hoe nieuwe woorden ontstaan. Als schrijftolk tolk je in veel verschillende situaties, waar verschillend taalgebruik wordt gebruikt. Dagelijks ben ik met taal bezig, en om te tolken is het prettig om achtergrondinformatie te hebben waar een woord vandaan komt, nieuwe woorden zijn van alle dag en met deze webinar kan ik plaatsen waar het woord/samenstelling vandaan komt. Geeft rust in het tolken."

"Omdat veel neologismen tegenwoordig voor het leeuwendeel ontleend worden aan het Engels is het voor mij als vertaler Engels toch vaak wat eenvoudiger om zo'n term dan om te zetten. Lastiger wordt het als je te maken krijgt met neologismen die zijn ontstaan uit andere talen dan het Engels. In ieder geval is het prettig dat je met het aankomende neologismenwoordenboek een goede bron erbij krijgt om de oorsprong en de betekenis van zo'n nieuw woord te achterhalen zodat je er een geschikte vertaling aan kunt hangen. Het ANW was een bron die bij mij wel bekend was, maar die ik eigenlijk nooit gebruikte. Na dit webinar zal dit beslist anders worden, want ik heb me nooit gerealiseerd dat het zo'n leuk woordenboek was om mee te werken."

 

  • PE 2
  • 45,- (excl. BTW)
  • Online