Optimaliseer je Russisch - vervolgserie online meetings

Hedendaags Russisch voor taalprofessionals

Russisch is een uitdagende taal, zelfs voor gevorderde tweede taalleerders. Zelfs als je al een hoog niveau hebt bereikt, zijn er altijd aspecten die je graag zou willen verbeteren. In de cursus "Optimaliseer je Russisch" worden verschillende onderdelen van de taal behandeld tijdens online bijeenkomsten. We zullen de taal bestuderen aan de hand van  taalkundige onderzoeken, internetbronnen, moderne literatuur, kranten en eigen ervaring.

Wat is precies Russische 'мат'? Hoe vertaal je scheelwoorden en wanneer mag je ze gebruiken in het Russisch?
Wat kan in het Nederlands liggen, maar in het Russisch staan? Hoe vertaal je Russische en Nederlandse positiewerkwoorden?
Mission Impossible: Russische interpunctie - hoe een komma de betekenis van een zin kan veranderen.

Tijdens de bijeenkomsten zullen wij deze drie onderwerpen bespreken, gezamenlijk opdrachten uitvoeren en elkaar feedback geven.

Lesschema

De cursus bestaat uit drie interactieve webmeetings van anderhalf uur.

Leerdoelen

Na het volgen van de cursus kunnen de cursisten het geleerde toepassen in hun tolkpraktijk. Ze zullen in staat zijn om de besproken woorden en uitdrukkingen te vertalen en de geleerde regels toe te passen. Bovendien zullen de cursisten zich bewust worden van bepaalde conventionele verschillen tussen talen en tekstsoorten, waardoor ze in staat zijn om de boodschap optimaal over te brengen in hun vertalingen.

Voertaal

Russisch 

Instapniveau

B2-C1

Ekaterina Dorofeeva is native speaker en bevoegd docente Russisch. Van 2015 tot 2021 werkte ze als docente taalverwerving Russisch aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze zelf ook is afgestudeerd. Momenteel is ze constructeur examens bij het Cito en DUO (sectie Russisch) en geeft ze privélessen en cursussen Russisch op maat.

Naast haar werkzaamheden als lerares adviseert ze ouders van tweetalige kinderen over hun taalontwikkeling en geeft ze workshops.

Ekaterina houdt van de ingewikkelde grammaticale kwesties en uitdagingen die de taal met zich meebrengt. Haar belangstelling gaat vooral uit naar de didactiek en het op een persoonlijke manier begrijpelijk maken van de lesstof.

Meeting 1 10 apr. 2024 20:00u. - 21:30u.
Meeting 2 17 apr. 2024 20:00u. - 21:30u.
Meeting 3 24 apr. 2024 20:00u. - 21:30u.

Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van de eerste webmeeting eenmalig een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen op het platform, zodat je de livewebmeetings kunt bijwonen. Webinarmeetings zijn interactieve presentaties (live), die eventueel ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. De docent kan de deelnemers in groepjes indelen en aan het werk zetten. Alle deelnemers zijn in beeld door middel van een webcam en kunnen via hun microfoon reageren. Tijdens de live webmeetings kun je mondeling maar ook schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

NB: registreer tijdig; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van de meeting een melding/herinnering vanuit Zoom.

Er wordt geen opname gemaakt van deze meetings. Live deelname is verplicht.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je

1) de live webmeetings volledig volgt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen. Je kunt het evaluatieformulier na afloop van elke sessie invullen en tussentijds opslaan. Pas na afloop van het evalueren van de laatste sessie stuur je het formulier in.


Wat heb ik nodig om een webmeeting bij te wonen?
Om deel te nemen aan deze webmeeting heb je een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding, geluid(sboxen) of een headset nodig én een webcam.  

LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars en meetings.

Praktische informatie
Maximaal 15 deelnemers.

Over de (eerste) serie 'Optimaliseer je Russisch' schreven deelnemers het volgende:

'De presentatie was heel goed. De webinars waren goed opgebouwd met voldoende theoretische en praktische delen, de presentatie was afwisselend en boeiend gehouden middels (teken)filmpjes, leuke artikelen/stukjes uit hedendaagse  en vooral middels interactieve delen zoals live-tests. Super!'

'Bijzonder goed. Prettige docente bij wie je je veilig voelt om Russisch te spreken. Spreekt heel duidelijk en rustig Russisch. Geeft veel complimentjes. Anderhalf uur zonder pauze is normaal gesproken best een lange zit - zeker als het over taaie kost als interpunctie gaat - maar ging eigenlijk moeiteloos.'

'De presentatievaardigheden van Ekaterina zijn uitstekend. Het is duidelijk te merken dat zij ervaring heeft met lesgeven op hoog niveau. Zij spreekt rustig en duidelijk, is bovendien geduldig en laat iedereen aan het woord. Zodoende vond er veel interactie plaats. 
Haar Russisch is perfect, en zij legt uit in correct Nederlands indien noodzakelijk. Bovendien begeleidde Ekaterina haar presentatie met vele slides ter verduidelijking, met oefeningen en zelfs een quiz.'

Rusland
Startdatum: 10 apr. 2024
  • van 20:00 tot 21:30
  • 195,- (excl. BTW)
  • Online